Myllyn Koneistuksen
ja Kurvisten
perheyhtiön tarina

Ampumahiihdosta kaikki alkoi

Ampumahiihto on perinteikäs talviurheilulaji, jota on harrastettu kilpailumielessä jo yli sata vuotta. Se tunnettiin aikaisemmin pelkästään sotilasurheiluna, mutta alan harrastus laajeni 1970-luvulla myös siviilipuolelle. Näiden muutosten tuoksinassa, vuonna 1979, aloitti Salokylässä toimintansa Avoin Yhtiö E. A. Utriainen.

Ilmo Kurvinen ja Aatos Utriainen perustivat firman Utriaisten autotalliin. He alkoivat rakentaa ampumahiihdossa käytettäviä viisiläppäisiä ampumahiihtotauluja. Myöhemmin toiminta siirtyi osittain Mattisenlahteen ja siitä toiminta alkoi kasvaa. Omassa pajassaan armeijan kantahenkilökuntaan kuulunut Ilmo Kurvinen teki silloisen yhtiökumppaninsa ja koko perheen kanssa töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Puolustuslaitoksen varman työpaikan ja vakaan ansiotyön Kurvinen jätti vuonna 1984 ja siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi.

Myllyn Koneistuksen tarina pohjaa yrittäjä-innovaattori Ilmo Kurvisen elämäntyöhön

Kasvu ja toiminnan laajeneminen

Vuonna 1980 Kansainvälinen Ampumahiihtoliitto (IBU) oli hyväksynyt ja ottanut käyttöön tämän Ilmo Kurvisen kehittämän taulun ja laatinut sen perusteella säännöt olympialaisissakin käytettäville mekaanisille ammuntatauluille. Vuonna 1981 Kurvisen tauluja käytettiin ensimmäistä kertaa ampumahiihdon maailmancupissa Ruotsissa Hedenäsissä ja siitä parin vuoden kuluttua MM- kisoissa Italian Anterselvassa. 1990-luvulle tultaessa Kurvisen taulujärjestelmiä myytiin jo 17 ei maahan. Yritys muutti Ylämyllylle Ilmo Kurvisen ostettua Laavupolulta armeijan entiset kasarmirakennukset yrityksen käyttöön vuonna 1990. Olympiatasolla Kurvisen ratajärjestelmä oli ensimmäisen kerran käytössä Lillehammerissa 1994. Sen jälkeen konepajan toiminta laajeni myös oman yrityksen ulkopuolisiin töihin.

Olympiatasolla Kurvisen ratajärjestelmä oli ensimmäisen kerran käytössä Lillehammerissa 1994

Tauluja, ratajärjestelmiä ja ekoaseita ympäri maailmaa

Vuosien kuluessa yritys kasvoi niin, että nykyinen Suomen Biathlon Oy on paitsi konepaja myös Kansainvälisen Ampumahiihtoliiton (IBU:n) hyväksymä ja alansa huippua edustava ratajärjestelmien kokonaistoimittaja. Myllyn Koneistus tuottaa tänäkin päivänä kaikki Suomen Biathlon Oy:n ampumaratataulujen metalliosat. Yritys myy ratajärjestelmien lisäksi alan oheistarvikkeita sekä kasvavassa määrin optisia ekoaseita. Kauppaa käydään yli 60 maahan.

Myllyn Koneistus (aputoiminimi), joka on rekisteröity Kaupparekisteriin vuonna 2010, on siis oleellinen ja perustavanlaatuinen osa Suomen Biathlonia ja yksi Kurvisen perheyhtiöiden kulmakivistä. IBU:n ja muiden todella vaativien ja samalla arvostettujen yhteistyökumppaneiden toiminta- ja toimitusehtojen täyttämisten kautta yritykselle on kertynyt erikoisosaamista, jota ei muualta löydy.

Kauppaa käydään yli 60 maahan.

Myllyn Koneistuksen kasvua on rakennettu määrätietoisesti. Yhtenä kasvun mahdollistajana on ollut emoyhtiön vahva talous- ja rahoitustilanne. Yhtiössä on panostettu rohkeasti tulevaisuuteen ja tehty sisukkaasti töitä. Nykyään konepajalla on palkkalistoilla toistakymmentä alan huippuosaajaa ja uusia rekrytointeja tehdään koko ajan. Nämä toimet mahdollistavat nykyaikaisen konepajatoiminnan ja pitkäjänteisen alihankintatyön yritysasiakkaille.

Referensseinä voidaan mainita sellaisia maailmanluokan yrityksiä kuten Abloy, John Deere ja Neles. Toiminta on kasvussa sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla.

Koneistuspalvelut

Lue lisää

Haluatko meille töihin?

Lue lisää

Koneistamme sinulle mielellämme.

Pyydä tarjous